You are currently viewing НАЕМ или ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ – Кое е по-добре за мен?

НАЕМ или ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ – Кое е по-добре за мен?

За все повече хора на дневен ред стои въпросът „Да наема или да купя жилище?“. Истината е, че той няма правилен или грешен отговор. Всеки трябва да направи личен избор, който зависи от фактори като финансова възможност, дългосрочни житейски планове и перспективи, състояние на пазара на имоти и прочие.

Именно тези различия между хората, създават противоречия. Като цяло, в българите преобладава чувството, че животът под наем е „загуба на финанси“ или „пълнене на джоба на собственика“. Този начин на мислене обяснява процента на собствени жилища в страната, който е сред най-високите в Европа.

Настоящата публикация е свързана с предимствата и недостатъците на двете алтернативи – за покупка и наем на жилище. За да вземете решение кое е по-добре за вас, първо трябва да си отговорите на някои въпроси:

 • Колко дълго време планирате да останете в това жилище?
 • Какви са Вашите финансови възможности в момента?
 • Какви са Вашите финансови, кариерни и семейни цели?
 • Предпочитате стабилност или гъвкавост?
 • Имате ли готовност и желание да бъдете отговорен за поддръжка?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да се доближите до правилното за Вас решение. Ето и съпоставката, която ние от СитиБул Пропърти Мениджмънт ви предлагаме относно предимствата и недостатъците при наемане и закупуване на жилище.

ПОД НАЕМ

Предимства:

 • По-малко данъци – Cрaвнитeлнo cлaбa утeхa, нo eдвa ли някoй мoжe дa прoгнoзирa бъдeщeтo. В съседни на България държави годишните данци и такси за поддръжка на имотите не са пренебрежими суми и това би трябвало да влияе на решението ви.
 • Не се обвързвате с банки – Тeмaтa зa лихвитe и тaкcитe към бaнкитe ocтaвa щекотлива зa повечето хора. В крайна сметка едно изплащане на 20-30 годишен заем ще оскъпи покупката повече от 100-150 %. Не бива да се пропуска факта, че след това обаче, жилището става ваша собственост.
 • Възможност за други инвестиции – Това е най-важният аспект на решението ви, защото ако имате алтернативни варианти за инвестиционна доходност, може да се окаже, че за един толкова дълъг период като 20-30 години вашата печалба ще покрива покупката на ново жилище, плюс разлика, която да остане във ваша полза. Това, разбира се е въпрос на лично финансово планиране и ние ви съветваме внимателно да си направите тези разчети.

Недостатъци:

 • Несигурност – Както вие имате право да прекратите договора и да се изнесете, така и собственикът може да поиска от вас същото. Разбира се, и при двата варианта това може да стане само след договореното предизвестие.
 • Ограничения – не можете да променяте нищо в жилището, без съгласието на собственика;
 • Високи наеми – Плащате всеки месец наем за жилище, което дори и след 30 години няма да бъде ваше, освен това с всяка следваща година сумата може да нараства.

СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ

Предимства:

 • Правите каквото намерите за добре – решавате дали ще живеете в него или ще го отдавате под наем, можете да извършвате всякакви ремонтни дейности, така че да се погрижите за комфорта на вашето семейство и не на последно място – имате правото да отглеждате какъвто и да е домашен любимец.
 • Инвестирате – Покупката на собствено жилище е своеобразна форма на инвестиция, която от историческа гледна точка е доказано, че расте във времето. В тази връзка имотът ви винаги може да бъде продаден при възникнала необходимост от средства и съответно да реализирате инвестиционна печалба, защото инфлацията, която би се натрупала за 10 или 15 години най-вероятно ще надхвърли лихвата, плащана по кредита. Например имот, закупен с кредит преди 10 години, към днешна дата е двойно по-скъп, а лихвите, които са платени за този период биха били 25-30 % от стойността на инвестицията.

Недостатъци:

 • Покупката – Да закупиш жилище, никак не е евтино и най-вероятно ще прибегнете към ипотечен кредит от банката, който както вече споменахме е обвързан с лихви и допълнителни такси за много години напред.
 • Лишаване от мобилност – Дългогодишната борба да придобиеш собствено жилище, те лишава от свободата и мобилността, които ти предоставя животът под наем. Например при смяна на работата, може да се окаже, че е необходимо да пътувате с един час повече до там, съответно да спите с един час по-малко. Личният живот на човек също е труден за прогнозиране с десетилетия напред, а една евнтуална смяна на жилище чрез покупко-продажба е придружена с разходи от порядъка на 8-10% от стойността на имота.

В СитиБул Пропърти Мениджмънт сме готови да съдействаме за избора, който трябва да направите, но крайното решение е лично ваше. Всичко зависи от добрия анализ на доходите ви в момента, доходните ви очаквания за в бъдеще, възможностите ви, спестените средства и желанието ви за живот под наем или в собствен дом