You are currently viewing Топ 5 на най-предпочитаните квартали за имотна инвестиция в София

Топ 5 на най-предпочитаните квартали за имотна инвестиция в София

Инвестицията в недвижим имот има два критерия, по които се оценява – годишната доходност от наеми, но също и капиталовият ръст, тоест оскъпяването на продажната цена. Последното често се подценява при управление на имот, въпреки че именно този компонент може да е решаващ за крайния резултат.

Затова и в СИТИБУЛ ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ предлагаме два типа стратегии, от които нашите клиенти да избират, когато се дискутира районът и видът жилище. В единия случай се преследва максимално ниска цена на покупката, за да може впоследствие наемът да доведе до добра регулярна доходност, например 5-7%. Другият вариант е да се търси престижен имот, в скъп квартал, който в периодите на възходящо движение на цените да поскъпва изпреварващо спрямо средните стойности за София.

Идеален център

Хубавата част на центъра на София винаги ще си остане добра опция за финансово вложение. Районът обхваща частта от НДК до бул. Дондуков и от пл. Руски паметник до пл. Орлов мост. Това е административният център на столицата, където се помещават основните държавни институции – Народно събрание, Президентство, Министерски съвет. Тук са и „горещите точки“ от културния живот на града – театри, кина, Националната опера. Разбира се има и много офиси на частни компании. От гледна точка на наемите е важно да се отбележи, че близо до Орлов мост е Софийският Университет „Св. Климент Охридски“. Потенциални наематели никога няма да липсват за качествено жилище в района, възможно е те да са както чуждестранни студенти, така и добре платени професионалисти, работещи за някоя корпорация базирана в центъра. Годишната доходност от наеми би била прилична, а капиталовият ръст е с най-висок потенциал спрямо който и да е друг квартал.

Лозенец

Това е районът най-близо до Идеалния център в посока планина Витоша. Разположен на южната тераса на Перловската река и известен с характерния си релеф, Лозенец още от римско време има статут на престижно място за живеене. В наши дни кварталът се възприема като продължение на Идеалния център, като тук също има множество офис сгради и молове, включително огромния МОЛ Парадайз. Тук са и някои емблематични софийски хотели като “Маринела“ и „Хемус“. Сгушен между два големи парка – Южният парк и Борисовата градина, Лозенец си остава и много предпочитано място за живеене. Наемите са високи, цените на жилищата са почти същите като в Идеалния център и като цяло инвестиция в Лозенец може да очаква добра комбинация от годишна доходност и капиталов ръст.

Медицинска Академия

Това нарицателно обхваща няколко квартала, групирани в близост до въпросното учебно заведение, а именно районът южно от бул. Скобелев (кв. Крива река), кв. Хиподрума, кв. Иван Вазов и отчасти кварталите Бели брези и Стрелбище. Изброените без съмнение са едни от най-престижните райони на София и подобно на Идеалния център и Лозенец винаги ще имат изпреварващ ръст в продажните си цени. Освен самият Медицински Университет, в района се намират и почти всички големи болници – Александровска, Военномедицинска Академия, Пирогов, Св. Екатерина (Проф. д-р Ал. Чирков), Майчин дом, Св. Иван Рилски и др. В района има добър транспорт, включително няколко метростанции. Наемите са доста високи, защото повечето чуждестранни студенти по медицина и стоматология предпочитат да живеят там, а и някои по-заможни български семейства също избират мястото. От инвестиционна гледна точка Медицинска Академия е може би най-доброто съотношение между висока годишна доходност от наеми и оскъпяване на продажната цена във времето.

Студентски град

София е градът с най-много висши учебни заведения в страната, а повечето от тях са групирани в източната част, където през 70-те години на двадесети век е планиран и построен квартал Студентски град. Разбира се, първоначално там има само студентски общежития и университети, но с годините районът бурно се разраства и днес се наблюдава засилено ново строителство. Тези нови жилища основно се купуват от инвеститори с цел отдаване под наем и Студентски град безспорно е кварталът с най-добра годишна доходност, понякога надхвърляща 7%. Причината е, че продажните цени на имотите не са чак толкова високи, а голямото търсене от страна на студентите гарантира високи цени на наемите. Кварталът е известен с динамичния си нощен живот и съответно тук се намират някои от най-модерните и известни клубове, заведения, магазини и други търговски обекти.

Младост

Този квартал е пример за огромното значение на инфраструктурата за развитието на даден имотен пазар. Дълго време Младост има статут на един от крайните квартали на столицата и цените са относителни ниски. Това обаче разко се променя след построяването и откриването на мащабния проект Бизнес Парк София, както и продължаването на софийското метро до там. В комбинация с близостта му и до Студентски град, през последните 10-15 години Младост бележи страхотен ръст в имотния сектор. Постепенно районът се утвърждава като вторичен център в София, където са разположени най-много офис сгради, хотели, бизнес обекти, а община Младост става лидер по приходи от данъци в Столична Голяма Община. От инвестиционна гледна точка Младост предлага възможност за покупка на относително евтин панелен апартамент, който впоследствие да се реновира и обзаведе и да носи много висока годишна доходност. Разбира се, винаги е възможна и покупка на стандартен тухлен апартамент, където пък може да се очаква по-добра капиталова възвръщаемост.

ИЗВОД

София със сигурност е най-перспективният български град за инвестиция в недвижим имот, предвид добрата демографска картина, както и икономическите възможности, които предоставя за своите жители. От СИТИБУЛ ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ препоръчваме на всеки бъдещ инвеститор ясно да определи целите си в началото, най-вече дали водещо ще бъде високата годишна доходност или пък целта е дългосрочен капиталов ръст. За по-прецизни изчисления на финансовата страна на едно такова решение, клиентите ни могат да разчитат на нашите партньори от СИТИБУЛ ИНВЕСТ за изготвянето на индивидуален план.