You are currently viewing Колко е средното търсене на нов наемател

Колко е средното търсене на нов наемател

Времето за намиране на наемател е първосигналният и лесен критерий, по който хората се ориентират дали се справят добре с отдаването на имота си под наем. Истината е, че продължителността на този процес зависи от много и различни фактори, например състоянието на имота, до каква степен обзавеждането осигурява уют и комфорт, наемната цена, плаващото време за огледи и най-вече търсенето и предлагането към настоящия момент. През кой месец е най-подходящо да се търси нов наемател при управление на недвижим имот може да прочетете в статията ни “Каква е ролята на сезоните при намирането на нов наемател?”

ТОП ТРИ АКЦЕНТА

1. Имотът като пъзел от характеристики

За да бъде правилно позициониран вашият имот на пазара, трябва да гледате на този процес като на пъзел, който се състои от различни части (гореописаните фактори). Всяка от тях е пряко свързана с останалите и се влияят една от друга. Като за начало ви съветваме да тръгнете от състоянието на пазара, т.е. какво е предлагането на подобни на вашия имоти в района (като брой оферти и съответно цените им). Постепенно във формирането на наемната цена вземете предвид качествата на имота и мебелите в него, локацията и комуникативните връзки.

2. Игра на психика

Ако приемем, че сте направили качествено проучване и оценка на имота, нещо, което по принцип е в ресора на анализаторите на СитиБул Пропърти Мениджмънт, тогава вече е въпрос на правилна реклама, позициониране и възможност за огледи. За разлика от продажбите на недвижими имоти, при наемите динамиката е много по-засилена и времето и възможността за огледи е от ключово значение за успешното отдаване под наем. Стремете се да реагирате за оглед в рамките на деня или най-късно за следващия ден. В противен случай потенциалните ви наематели ще са имали възможност да огледат още доста жилища и е много вероятно изобщо да не стигнат до вашето. Също така бихме ви посъветвали винаги да се поставяте на мястото на отсрещния човек и да вземате предвид различните аспекти на човешката психология. Затова и ние в СитиБул се стремим да подготвяме предварителен психопрофил на потенциалния наемател, който би бил най-подходящ за типа жилище и на тази база да организираме цялостната реклама на имота.

3. Нашият опит в конкретни числа

Когато ние от СитиБул Пропърти Мениджмънт изготвяме стратегия за отдаването на имот под наем, в нея се включват хора от различни екипи на фирмата, така че да сме се подготвили максимално добре преди да стартираме рекламата на имота. Подготовката включва всички вече споменати аспекти, като адекватна пазарна оценка, привеждане на имота в добър търговски вид, с цел получаване на максимално висок наем, изготвяне профила на перфектния наемател за този конкретен имот и активиране на таргетирана реклама. Нашият опит сочи, че при среден клас имот и с подходяща рекламна кампания, намирането на наемател отнема най-често между 9 и 12 работни дни.

Интересно ни е да споделите Вашата гледна точка. Колко време е “нормално” за Вас да продължи този процес? От решаващо значение ли е бързото отдаване на имота под наем или предпочитате да изчакате перфектния наемател?

За по-детайлно описание на стъпките при отдаване под наем, вижте публикацията ни „Как да намерим наемател на своя имот“